Gázszagot érez?

Gázkészüléket cserélne? 

Amennyiben az Ön felhasználási helye általánydíjas (nem rendelkezik gázmérővel), és kizárólag a tűzhelye működtetéséhez használ gázt ingatlanában, akkor kérjük ügyintézését a „Gáztűzhely csere bejelentése” menüpontban folytassa!

Minden egyéb gázkészülék cserénél a következő eljárásrend érvényes:

 1. Amennyiben ugyanolyan besorolású gázkészüléket szeretne beszerelni, mint a meglévő, akkor ezt „egyszerűsített készülékcsere” eljárásban teheti meg. A cseréhez egy - az OPUS TIGÁZ Zrt.-nél regisztrált - műszaki-biztonsági felülvizsgáló jogosultsággal rendelkező gázszerelőt kell keresnie. Ebben segítséget tud nyújtani a térképes szerelő keresőnk. A gázszerelő a jogszabályi feltételek megléte esetén elvégzi a munkát, majd megküldi erről Társaságunknak a szükséges dokumentumokat. Ebben az esetben nincs szükség tervezőre és külön műszaki átvételre, így a munka akár egy napon belül elvégezhető.
   
 2. Amennyiben más besorolású gázkészülékre cseréli a meglévőt, vagy a fogyasztói vezetékrendszeren (a gázmérőtől a gázkészülékig tartó szakasz) is átalakítást kell végezni, akkor ehhez tervezőt és gázszerelőt is keressen! Ez a megoldás általában akkor alkalmazható, ha az esetleges teljesítmény változás miatt nem kell a gázmérőt kicserélni.

  A folyamat a legtöbb esetben a következő:
  1. A választott tervező elkészíti a tervet. 
  2. A terv alapján a gázszerelő elvégzi a munkát, majd a tervező elvégzi a műszaki – biztonsági minősítési eljárást.
  3. Az elkészült munkával kapcsolatos dokumentumokat (készülékcsere jegyzőkönyv, „D” terv) a tervező e-mailen megküldi az OPUS TIGÁZ Zrt.-nek.
   Kapcsolat 
  4. A beküldött dokumentumokat felülvizsgáljuk, és ha tartalmi és műszaki szempontból nem megfelelőek, tájékoztatjuk a tervezőt. 
   Amennyiben megfelelőek, és a felhasználási hely ki van kapcsolva, valamint a felhasználó kérte a visszakapcsolást, ez esetben a visszakapcsolást elvégezzük.
    
   Tájékoztatjuk arról, hogy ha számlatartozás miatt történt a felhasználási helyén a kikapcsolás, akkor a következő módon kérheti a visszakapcsolást:

   - Ha egyetemes- vagy kereskedői gázszámlahátralék miatt kikapcsolt felhasználási helyen történt készülékcsere, a visszakapcsolást az egyetemes szolgáltatójától (MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.) vagy kereskedőjétől kell megkérni.
   - Az OPUS TIGÁZ Zrt.-vel szemben fennálló hátralék esetén a hátralék kiegyenlítését követően szerelhető vissza a gázmérő.
  5. Az OPUS TIGÁZ Zrt. ebben a folyamatban nem végez tervfelülvizsgálatot és műszaki átvételt.

   Egyes esetekben előfordulhat, hogy az átalakítási munkák jellege miatt ideiglenesen le kell szerelni a gázmérőt. Ilyenkor ezt - a felhasználó megrendelése alapján - csak az OPUS TIGÁZ Zrt. szakemberei végezhetik el. 
 3. Abban az esetben, ha az átalakítás érinti a csatlakozó vezetéket (a telekhatártól a gázmérőig terjedő vezetékszakasz) vagy a gázmérőt, akkor tervező és gázszerelő igénybevétele mellett az OPUS TIGÁZ  Zrt. tervfelülvizsgálatára és műszaki átvételére is szükség lesz.

  Ezekben az esetekben az alábbi lépések követik egymást:
  1. A választott tervező elkészíti a gáztervet, amelyet jóváhagyásra meg kell küldenie az OPUS TIGÁZ Zrt.-nek. A tervezett munka csak jóváhagyott terv után kezdhető el. 
  2. A felhasználó megrendeli az OPUS TIGÁZ Zrt.-től a gázmérő leszerelését
  3. Az OPUS TIGÁZ Zrt. szakemberei elvégzik a mérő leszerelését. 
  4. A gázszerelő végrehajtja a tervben szereplő átalakítást, majd kéri Társaságunktól a műszaki átvételt. 
  5. Sikeres műszaki átvételt követően – érvényben lévő elosztóhálózat-használati szerződés esetén – az OPUS TIGÁZ Zrt. szakemberei visszaszerelik a gázmérőt. 

   Tájékoztatjuk arról, hogy ha számlatartozás miatt történt a felhasználási helyén a kikapcsolás, akkor a következő módon kérheti a visszakapcsolást:

   - Ha egyetemes vagy kereskedői gázszámlahátralék miatt kikapcsolt felhasználási helyen történt készülékcsere, a visszakapcsolást az egyetemes szolgáltatójától (MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.) vagy kereskedőjétől kell megkérni.
   - Az OPUS TIGÁZ Zrt.-vel szemben fennálló hátralék esetén a hátralék kiegyenlítését követően szerelhető vissza a gázmérő. 

   A megszűnt elosztóhálózat-használati szerződés esetén a sikeres műszaki átvételt követően a műszaki ellenőr átadja a felhasználónak az „Igazolás gázszolgáltatás műszaki feltételeinek meglétéről” dokumentumot. Ennek birtokában szerződést köthet az egyetemes szolgáltatójával (MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.) vagy a kereskedőjével, és ezután az OPUS TIGÁZ Zrt. szakemberei felszerelik a gázmérőt. 
  6. Ezt követően a - feljogosított gázszerelő elvégzi a gázkészülék beüzemelését.