Gázszagot érez?
Aláírta az OPUS GLOBAL a TIGÁZ megvásárlásáról szóló megállapodást

Aláírta az OPUS GLOBAL a TIGÁZ megvásárlásáról szóló megállapodást

2021.03.12.
Gázhálózattal bővíti stratégiai portfólióját a befektetési holding

Az OPUS GLOBAL Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaságban. A 2021. március 11-én aláírt megállapodás értelmében az OPUS a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban. Ezzel egyidejűleg a tőzsdei társaság Igazgatósága döntött a TITÁSZ Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaságot – sikeres tranzakció esetén – tulajdonló OPUS Energy Kft. létrehozásáról is. 

A TIGÁZ Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgáz elosztási engedélyes tevékenységet. A leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megvásárlásával az OPUS GLOBAL Nyrt. megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését, az ügylettel a holding hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki a hazai energetikai befektetések területén. Dzsubák Attila Zsolt, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója az akvizíció kapcsán elmondta: „A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az OPUS GLOBAL Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy Társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.”

Az OPUS GLOBAL Nyrt. Magyarország keleti régiójára növekedési potenciálként tekint, a cégcsoport egyéb, helyi érdekeltségei pedig további szinergiákat is biztosít az új leányvállalat számára. A TIGÁZ a hazai gázvezeték-üzemeltetők közül az egyik legeredményesebb, 2019. évben a társaság árbevétele 32 milliárd Ft, üzemi eredménye 6,7 milliárd Ft, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd Ft volt. Az OPUS GLOBAL Nyrt. célja a társaság kiszámítható bevételtermelő képességének biztosítása és növelése további hálózatfejlesztési beruházások végrehajtásával. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, a társaság ezt követően OPUS TIGÁZ Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét.

Mint ismert, az OPUS GLOBAL Nyrt. 2020. december 23-án kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) részvénycsomagjának megvásárlására. A tranzakciós folyamat technikai lépéseként a tőzsdei társaság Igazgatósága döntött arról, hogy a Status Energy Kft-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az OPUS Energy Kft.-t, amely cégen keresztül kívánja tulajdonolni az tiszántúli áramhálózati vállalatot. Mind a TIGÁZ, mind a TITÁSZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul majd hozzá a tőzsdei cég eredménytermelő képességéhez. A tranzakciók zárását követően az OPUS GLOBAL Nyrt. a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik.

További információ: press@opusglobal.hu

OPUS GLOBAL 
Az OPUS GLOBAL Nyrt. Magyarország egyik legtőkeerősebb tőzsdei befektetési holdingja, a BÉT 5. legnagyobb vállalata. A tőzsdei társaság a befektetéseit a magyar gazdaság stratégiai ágazatiban valósítja meg olyan cégeken keresztül, amelyek piacvezetők vagy különleges kulcs-pozícióval rendelkeznek, cash flow/osztalék vezéreltek. A stratégiai befektetések során arra törekszik, hogy többségi tulajdont szerezzen az adott cégekben, biztosítva ezzel az operatív döntések feletti felügyeletet. AZ OPUS GLOBAL Nyrt. portfoliójában a turisztikai, élelmiszeripari, építőipari és energetikai, valamint vagyonkezelési divíziók és vállalatai 2019. évben összesen 24 milliárd forint EBITDA eredményt értek el.

TIGÁZ
A TIGÁZ Zrt. egy több évtizedes múltra visszatekintő, megbízható, stabil vállalat, melynek legfőbb feladata a zavartalan földgázellátás biztosítása. A társaság 33 760 km hosszú gázvezeték-hálózatot üzemeltet Magyarországon, amellyel több mint 1,2 millió háztartás gázellátását biztosítja 1092 településen. Az elmúlt csaknem 70 évben iparági szinten is kiemelkedő szaktudást halmozott fel, és a magyar energiapar meghatározó szereplőjévé vált. A társaság gázvezeték vagyonának értéke meghaladja a 110 milliárd forintot, és a vállalat évente 6 milliárd forint összeget fordít gázhálózati beruházásokra. 2019. évben a társaság 6,7 milliárd Ft üzemi eredményt ért el.

megállapodás

További híreink